LES FONTS DE LA VALL DE SÓLLER
La vall de Sóller està envoltada per una cadena de muntanyes que s’aixequen des del nivell de la mar fins als 1.383 m del puig del Midgia.
L’aigua recollida per filtració en cada un d’aquests massissos permet que al peu de les muntanyes neixin una sèrie de fonts.
La majoria de les fonts es concentren en un arc molt ample que va de nord a sud passant per l’est; és a dir, des de la font de s’Olla fins a la de Binibassí passant per l’Ullet, la font Major i s’Alqueria de Fornalutx.
LOCALITZACIÓ DE LES PRINCIPALS FONTS DE SÓLLER
USOS DE L'AIGUA DE LES FONTS
El Reg
Utilització dels cursos d'aigua de les fonts per irrigar les plantacions d'hortalissa o cítrics.
Abastiment Humà
Utilització de l'aigua de les fonts per a usos domèstics i abeurament del bestiar.
Usos industrials
L'aigua utilitzada com a força motriu, com a refrigerant de les calderes o com a part dels processos de producció.
La higiene
Rentadores, comunals o particulars, que concentren i generalitzen la neteja de la roba.
Usos agrícoles: El reg
La utilització dels cursos d’aigua de les fonts per irrigar les plantacions d’hortalissa o cítrics és la finalitat primera i més antigua que justifica la ingent tasca de recerca, canalització i manteniment duita a terme al llarg dels segles.
El Sindicat de Regs manté el sistema de fibles i comportes, procura que no perdin aigua pels crulls i vigila que els molins no distreguin l’aigua per incrementar la força motriu.
-
1871
La directiva ordena que "todas las boquillas se cierren con llave y tengan una plancha de hierro con cerradura entre las dos que cada una tiene de madera".
Regulat a l'article 10 de les Ordenances.
-
1898
La directiva ordena que les fibles de les tafones estiguin tapiades amb argamassa tot el temps que no facin oli, per conjurar pèrdues inútils.
Ja des del primer moment, els síndics es decanten a favor que el reg es faci ramal per ramal i fible per fible, perquè així es garanteix que resti la menor quantitat d’aigua, i així es minimitzen les pèrdues per absorció.
El proveïment humà
L’altra destinació a gran escala de l’aigua de les fonts és l’abastiment humà per a uos domèstics i per abeurar el bestiar.
Els usos industrials
A més de servir per el regatge i per al consum humà, l’aigua de les síquies principals és aprofitada també per a usos industrials, com a força motriu, com a refrigerant de les calderes o com a part dels processos de producció.
Els molins
Anteriorment, la canal principal de l’Alqueria del Compte movia dos molins de cup: el de sa Creu, i el de Can Riutort o Can Negre.
Al seu torn, la síquia de s’Olla proporcionava energia per moure deu molins semblants: el de Can Gomila o Can Grec, Can Redó, Can Pentinat, Can Montserrat, Ca n’Eloi, Can Pati o Can Pau des Molí, Can Coll, Ca na Lluca o Can Cremat, el molí de Dalt o de Cas Jurat, i el moló de Baix o de Can Carabasseta.
En el segle XX, la importació de farina mòlta i envasada en sacs substitueix aquella indústria, da manera que els molins fariners i l’activitat professional que emparen tendreix a desaparèixer.
Fàbriques de teixits
Fàbrica d'electricitat
Fàbrica de gasoses
Adoberia de pells
Indústries químiques
Forns de pa
Fàbrica de cartó
Fàbrica de gel
Fàbrica de perfums
Altres indústries
Tot i que els molins eren els únics enginys que feien servir el cabal com a força motriu, i les tafones que l’utilitzaven per escaldar la pasta d’oliva en posar-la dins els esportins, El Sindicat tingué relació amb altres indústries que s’estableixen a partir de 1880 i necessiten aigua en un moment o altre el provés de fabricació.